fredag 7 november 2008

Kapitel 7: Nya idéer

Efter bakslaget i tingsrätten fick Socialstyrelsen en idé. Eftersom rätten skrivit in i domskälen att läkarna hade styckat Catrines kropp borde det gå att dra in deras läkarlegitimationer trots att de friades.

De anmälde läkarna till HSAN och det visade sig att de hade haft rätt. HSAN drog helt riktigt in legitimationerna. Någon idiot som kallade sig ordförande och en av ledamöterna reserverade sig mot beslutet, men vad hjälpte det? Självklart överklagade de bångstyriga läkarna beslutet till kammarrätten.

Otroligt nog gav kammarrätten tillbaka legitimationerna eftersom omröstningen hos domarna slutade 2-2 och då skulle man tydligen hellre fria än fälla. Skandal!

Som väntat lät inte reaktionerna på att läkarna nu skulle börja jobba igen vänta på sig. När en polis och några prostituerade nu dessutom berättade att obducenten direkt började leta efter nya offer på Malmskillnadsgatan var måttet rågat. En snöboll var nu i rullning och snart skulle det börja blåsa upp till folkstorm.

Som tur var så fanns det några som vågade säga sanningen. En av dessa saningssägare var Dagens Eko som direkt efter att läkarna fick tillbaka sina legitimationer offentliggjorde deras namn så att allmänheten fick veta vilka de inte skulle gå till om de behövde en läkare. En orädd tidning var SvD som publicerade både namn och bild så att alla skulle känna sig säkra.

Socialstyrelsen insåg nu att detta inte fick glida dem ur händerna och anlitade därför en riktigt bra advokat som skulle hjälpa till med överklagan till regeringsrätten. Det blev en halv seger eftersom regeringsrätten återförvisade målet till kammarrätten och krävde att de skulle göra en bevisvärdering på nytt precis som i brottmål när det gällde styckningen. Nu var det bara att hålla i sig igen för nu skulle det bli åka av igen.

Rättegången blev en riktig cirkus och kantades av demonstrationer och annat som hörde till när det handlade om viktiga och principiella frågor som klass och kön. Efter diverse skandaler och tvära kast blev det så äntligen klart. Legitimationerna drogs in för gott!

Rättvisa!!!

Fortsättning följer...

Dagens lästips: "Styckmordet i Halmstad", skriven av Marcus Noréns pappa.

Inga kommentarer: