lördag 11 oktober 2008

Åsa och arbetsmiljön

Hur hon än tänker blir det fel. Den jag tänker på är Åsa Torstensson, kanske Sveriges genom tiderna sämsta minister.

Denna gång har hon fått för sig, trots att hon tidigare KU-anmält en annan minister för samma sak, att utöva lite ministerstyre. Dessutom har hon gjort det i en fråga hon med all önskvärd tydlighet visat att hon inte behärskar. Den här gången handlar det om postlagen.

2005 bestämde PTS (post- och telestyrelsen) att Sverige fr.o.m. 2011 skulle ha en ny utdelningsform. Denna utdelningsform kallas fastighetsboxar (postboxar). Detta skulle innebära att de som bor i flerfamiljshus får gå ner i entrén för att hämta sin post alternativt ta med sig posten upp när de kommer hem. Boxarna skulle betalas av fastighetägaren. Anledningen till allt detta var dels att arbetsmiljön för brevbärarna behövde förbättras och dels att framtiden kräver en effektivare utdelning för att inte portot ska rusa i höjden och för att möjliggöra en sund konkurrens på postmarknaden. När det gäller arbetsmiljön för brevbärarna har den i trappuppgångarna inte förändrats nämnvärt sedan 1800-talet.

Detta fick, trots att kostnaderna var ringa (700 kr/box), fastighetsägarnas olika organisationer att gå i taket. De hittade på allt från att kostnadena skulle bli enorma till att de gamla och svaga i samhället skulle drabbas av både det ena och det andra. Jag undrar för övrigt om de menade sig själva när de talade om de svaga? Argumentationen bet åtminstone på hyresgästföreningen som bildade en ohelig allians med de annars så avskydda hyresvärdarna. Inga allianser är tydligen för oheliga när det gäller att bekämpa den stora Satan (d.v.s. Posten AB med anhang).

Problemet för fastighetsägarna var att inga argument hade förankring i verkligheten. Det visade sig att de grovt hade överskattat kostnaderna och att de gamla och sjuka även efter 2011 skulle få sin post uppburen till dörren bara de frågade. Dessutom var de boende som hade boxar nöjda med dem i 8 fall av 10.

För att råda bot på detta prekära läge kontaktade de näringsdepartementet och minister Torstensson för att få hjälp. De menade att PTS var oklara och att det var orättvist att de skulle betala de miljardbelopp det enligt dem kostade. Fru Tortensson tycke naturligtvis synd om fastighetsägarna eftersom de kan räknas in bland skaran som är svaga och utsatta i samhället och lovade att hjälpa dem. Hon begärde att PTS skulle utreda om deras allmänna råd kring utdelning av post på något sätt stod i strid med postlagen.

PTS svar kom strax innan midsommar och slog klart fast att deras råd INTE stred mot någon postlag. Klok som hon är (när hon drygt 3 månader senare tänkt klart) förstod då ministern att PTS pratade tvärtomspråket och bad dem att genast upphäva sitt råd med hänvisning till att det stred mot postlagen och att myndigheten klart överskridigt sina befogenheter när de talat om arbetsmiljön för brevbärarna eftersom det inte står någonting om det i postlagen. Hon såg det som sin plikt att detaljstyra en myndighet som var så snett ute. Dessutom hade hon nu rett ut alla de oklarheter som förekommit i ärendet. Arbetsmiljö och liknade tjafs kunde mindre viktiga departement syssla med.

Till sin hjälp hade ministern IT-strategen Henrik Hansson som efter att ha berett ärendet för ministern och efter att beslutet klubbats igenom visade sin kunnighet i en intervju om saken. Läs och imponeras här.

Att fastighetsägarna ska slippa investera ett par hundralappar i något som de inte lagt en krona på i många fall sedan 1800-talet är tydligen viktigare än en hel yrkesgrupps hälsa. Det kan inte vara någon som är vid sina sinnes fulla bruk som tror att det är hälsosamt att springa flera tusen trappsteg per arbetsdag som brevbärarna faktiskt gör.

Jag har själv haft boxar i entén och kan inte förstå varför det är ett sånt gnäll om det (framförallt från de som inte har det). Det var inga som helst problem att ta med sig posten när jag kom hem. Jag fick också hem saker jag beställt från nätet som jag innan boxarna fick gå och hämta någon kilometer bort i affären.

Jag tycker att Henrik Hansson ska återgå ditt sin dator och sina IT-frågor. Åsa Torstensson kan ju försöka att göra något vettigt överhuvudtaget. Hon kan t.ex. försöka göra något åt trafiken i huvudstaden utan att straffskatta de som vill ta sig fram. Tyvärr har jag inte så höga förhoppningar om att hon ska klara det, men om hon bara låter bli att förvärra situationen får jag nog vara nöjd.

Dagens tips för att skona en brevbärare: Fastighetsboxar i DIN entré.

Inga kommentarer: