onsdag 23 juli 2008

Tyskor och DNA

Igår lämnades åtalet in mot den tyska kvinna som misstänks för två barnamord och ett mordförsök. Mordförsöket gäller barnens mamma. Tragedin inträffade i Arboga och tyskan hade ett kortare förhållande med mammans sambo innan de träffades.

Problemet för polisen och åklagaren i det här fallet är att det inte finns några tekniska bevis som binder tyskan till mordplatsen eller morden/mordförsöket. Hela fallet bygger enbart på indicier och åklagaren har kallat hela 56 vittnen för att få domstolen övertygad om att indiciekedjan håller hela vägen till en fällande dom.

En detalj jag har hängt upp mig på i sammanhanget är att mamman hade en hårtuss i handen när hon hittades (visserligen enligt kvällstidningarna, men ändå). Eftersom det har konstaterats att tyskans DNA inte fanns på platsen så måste jag ställa den fråga som borde vara självklar. VEM TILLHÖR HÅRET?

Rimligtvis borde ju hårtussen tillhöra mördaren och slitits av vid dådet om den hittades i mammans hand. Om den inte tillhörde någon i familjen förstås, men då borde det ha framgått av utredningen. Hmmm.....

Dagen mattips: Pytt i panna

Inga kommentarer: