lördag 19 juli 2008

Konsten att skylla ifrån sig

Vems fel är en våldtäkt? Självklart är det gärningsmannens fel. Det går naturligtvis inte att lägga någon skuld på offret.

Jag läser idag i Aftonbladets nätupplaga att författaren Katarina Wennstam menar att vårt samhälles förmåga att skuldbelägga våldtäktsoffer går så djupt att t.o.m. en sådan som Anders Eklund kan lägga skulden på sina offer. Läs mer här: http://www.aftonbladet.se/debatt/article2932693.ab

Hon har rätt i att våldtäktsoffer ofta skuldbeläggs i olika sammanhang, t.ex. rättegångar. Hon använder dock ett högst märkligt argument för att bevisa sin tes.

Om det bara var gärningsmän som Anders Eklund som lade skulden på sina offer skulle jag inte se detta som ett problem eftersom det liksom ligger lite i gärningsmännens natur att skylla på någon eller något för att själva slippa ta fullt ansvar för sina handlingar. Detta gäller alla brott från snatterier till mord och har enligt mig inte något med könsmaktsordning eller något liknande att göra.

Samhället kan göra mycket för att minska antalet våldtäkter i samhället, men jag tycker inte att samhället ska stå till svars för att gärningsmännen skyller ifrån sig när det gäller just sexualbrott. Det är bättre att lägga energi på att advokater och människor i allmänhet ska sluta skylla på brottsoffret när det gäller både sexualbrott och våldsbrott i allmänhet.

Dagens tips: Ta ansvar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt med dig. Vad har tagit åt Katarina Wennstam - tror hon faktiskt att hon behöver debattera med en så vidrig person som Anders Eklund? Sedan när är han 'samhället'? Det är lite Eva Lundgren-stuk kring sådana tankegångar.

Bertil Bitter sa...

Exakt! Alltför ofta sätter ovanliga typer normen för vad som är vanligt. Dock lite extremt i det här fallet kanske...