söndag 8 juni 2008

Vad är oskulden värd?

I september ska Attunda tingsrätt ta upp ett skadeståndsmål som handlar om huruvida staten ska betala skadestånd eller inte till de två läkare som blev frikända i en av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Styckmordet på Catrine DaCosta 1984.

Läkarna frikändes alltså från att ha mördat daCosta. Tingsrätten fick dock den inkompetenta idén att påstå i domskälen att det kunde bevisas att de hade styckat kroppen. Eftersom det brottet, brott mot griftefrid, hade preskiberats kunde de dock inte dömas för det.

Detta infall från rätten startade en fars som pågår än idag. Läkarna som självklart inte ville bli kallade likstyckare i domskälen till en friande dom överklagade naturligtvis. Problemet med en friande dom är att den inte kan överklagas av den eller de som frias. Trots detta blev läkarna av med sina läkarlegitimationer p.g.a. de friande domskälen eftersom socialstyrelsen ansåg att det inte gick att ha likstyckare som läkare.

Allt detta hade man kunnat leva med om det var så att läkarna var skyldiga till styckningen och bara friades från mordet i brist på bevis. Nu är det min fasta övertygelse att läkarna är helt oskyldiga till både mord och styckning. Jag har studerat det här fallet noga och under en längre tid och det finns ingen med lite insyn i fallet och normalbegåvning som fortfarande tror på deras skuld.

Frågan är nu alltså hur mycket deras oskuld är värd?

Faktum är att de har fått sina liv förstörda genom åratal av misstag av olika myndigheter. Dessutom har myndigheterna av någon anledning konstant under alla år vägrat rätta till dem trots att de fått ett antal chanser. Mitt i allt det här finns också Catrine daCostas anhöriga som aldrig fått chansen att se någon dömd för mordet p.g.a. någon märklig prestige inom olika myndigheter.

Justitiekansler Göran Lambertz: Ta ditt ansvar och ge läkarna upprättelse. Det har ju för fan gått 24 år!

Dagen humortips: Förundersökningen om mordet på Catrine daCosta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kioskvältaren/skräckthrillern "Obducenten & allmänläkaren övergick från klassisk mordutredning till ren teologi. Mycket har skrivits & tyckts men fallet blev ganska enkelt att lösa när tidiga vittnesförhör kom fram i ljuset.Där fanns sanningen

Bertil Bitter sa...

Vi är helt överens när det gäller förvandlingen från mordutredning till något helt annat. Jag tror också att sanningen finns i början av utredningen.

Jag önskar dock att jag också såg den enkla sanningen. Delge mig gärna den!

Anonym sa...

Ok,läs resningsansökan 2003 av Anders agell.se,punkt 6.2 så får du läsa om två personers uppenbara rövarhistoria. De tar i för mycket när de ger sig själva ett alibi och dessutom pekar ut en annan möjlig gärningsman,spåren ska peka bort från dem själva,därför hamnar sopsäckarna självklart i Solna. Fallet är Glasklart.

Bertil Bitter sa...

Ok, tack!

Då har vi alltså en teori om vilka som är gärningsmän. Jag köper ditt resonemang om att det verkar vara en fin liten rövarhistoria. Dessutom är det intressant att mannen i Ösmo var rädd för dessa två herrar.

Nästa steg blir att hitta något som kan styrka att dessa herrar verkligen var inblandade i mordet. Vi vill ju inte ha en ny häxjakt på oskyldiga...

Det kommer ett nytt inlägg om detta snart.

Anonym sa...

Ok,kommer snart att skriva ett inlägg för att kunna förklara varför Agells resningsansökan blev ett så betydelsefullt dokument. Också hur jag tror fallet hänger ihop i övrigt.P.S
Lindgren tyckte inte bara dessa två var obehagliga,han sa rent ut till polisen att han misstänkte att de våldtagit Catrine,en av dessa två hade då redan blivit dömd för ett identiskt brott.Intressant nog är det "Dagboksvittnet" som gör,förutom Lindgren,polisen uppmärksam på dessa två. Catrine hade ju nämnt att den ene blev "konstig" på fyllan.

Anonym sa...

Tillägg;
Fingeravtrycksanalys har gjorts på den ene av dessa två,dessa var inte hans. På den andre har inte fingeravtrycken jämförts, varför?. Polisen måste få svårt att motivera detta då dessa två,enligt deras egna utsago, tilsammans lämnar Sthlm på kvällen den 10é Juni.Fanns ju en klar koppling mellan dessa två och Catrine,inte bara han som fick lämna sina fingeravtryck. Tyvärr så är det enligt polisen inte aktuellt med några fler fingeravtrycksanalyser,nu vill man bara säkra reträtten i denna rättssåpa. Synd bara för Catrine och hennes anhöriga.Vad är egentligen ett människoliv värt?