fredag 20 mars 2009

Lars Borgnäs

Jaha, så var han igång igen. Suck!

Med han menar jag förstås den s.k. reportern Lars Borgnäs, mannen som verkar ha vigt sitt liv åt att smutskasta och förfölja en av de två läkare som felaktigt utpekades som styckmördare på 80-talet.

När hans bok "Sanningen är en sällsynt gäst" kom ut i maj 2004 handlade den inte om hans tv-reportage som man skulle kunna tro med tanke på titeln, utan om (det förmodade) mordet på Catrine da Costa.

I boken pekar han inte bara ut den s.k. obducenten som Catrines mördare, han vill också göra gällande att obducenten är en seriemördare som mördat prostituerade längs E4:an. Obducenten ska också enligt Borgnäs ha valt ut offer med namn som liknar namnen på Jack the Rippers offer. Till skaran offer räknar den fantasifulle Borgnäs även obducentens fru Ann-Cathrine. En liten detalj i sammanhanget som Borgnäs bortser ifrån är dock att hon inte blev mördad utan tog livet av sig.

Sedan boken kom ut har Borgnäs med jämna mellanrum, förmodligen när han ansett att det varit för tyst, vevat sina anklagelser något varv till i diverse framträdanden. Det ena pinsammare än det andra. Nu är det alltså dags igen. Den här gången genom ett debattinlägg på Aftonbladet Debatt. Läs skräpet här om du har lust.

I artikeln har visserligen Borgnäs vett nog att inte ta upp självmordet eller ens antyda att obducenten ska vara skyldig till morden längs E4:an. Han tar dock inte tillbaka något han tidigare sagt, vilket jag tolkar som om att han har sin gärningsman klar. Att de mord han tar upp (de på Annika Nordberg, Elisabeth Jansson och Catrine da Costa) är de enda olösta prostitutionsmord i Stockholm mellan 1982 och 1984 tolkar Borgnäs som att det måste vara frågan om samma mördare (!). Det tillsammans med att kropparna hittades i närheten av E4:an, att ett föremål hittades i närheten av kropparna samt att dödsorsaken i alla tre fall var svårt att fastställa gör att det tydligen inte går att dra någon annan slutsats att vi har med en svensk Jack Uppskäraren att göra.

Att det var olika föremål i alla tre fall (en väska, en BH och en handduk) är mindre viktigt enligt Borgnäs. Även det faktum att kropparna hittades i totalt olika tillstånd, en påklädd, en avklädd och en styckad, verkar inte heller viktigt.

Min fråga till Borgnäs, som verkar sjukligt fixerad av att misskreditera obducenten, får efter en stunds funderingar bli:

Vad gjorde du den 15 juli 1982, den 21 december 1982 och runt pingst 1984?

Dagens tips: Lita inte på programmet Uppdrag Granskning och framförallt inte på en av deras reportrar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Per Lindeberg skriver på newsmill
www.newsmill.se

dreyfus sa...

Bra skrivet om "Nojnäs". Fallet aktuellt igen eftersom Socialstyrelsen framhåller återigen
sitt skändliga beslut i legitimationsfrågan. Läs Agells inlägg till Regeringsrätten 2004
där Borgnäs framställan betecknas som ondskefull. Borgnäs ondskefulla fabulerande refereras som grund för Socialstyrelsens tidigare beslut.
Sveriges största rättsskandal i modern tid.

Anonym sa...

Lars Borgnäs er en af de mest intelligente og indsigtsfulde journalister, hvad angår mordet på Olof Palme(og i Sverige i det hele taget). Hans bog "en iskall vind drog genom Sverige" er fremragende.Ikke at jeg siger, at den rummer hele sandheden, men den giver bestemt én noget at tænke over/anledning till eftertanke. Desuden er han en af de få, som har haft mod, vilje og handlekraft til igen og igen at konfrontere bla. lederne af Palme-efterforskningen. Ingen skal nedgøre Lars Borgnäs - der er få der kunne have gjort så godt et stykke arbejde,som han har gjort. Det er jo nemt nok for andre bare at siide på deres bakdel og beklage sig. Nej Lars Borgnäs er en af Sveriges mest främsta journalister - så æd lige den hva´. Bare ærligt at han ikke bliver taget på alvor...han er en af de få som virkelig prøver at få Palme-efterforskningen til at rykke sig. Desværre uden held.

Unknown sa...

Lars Borgnäs, Sveriges bästa journalist. Han har tagit fram kall fakta i Palmemordet, U-båtskränkningarna och Estonia. Att kalla honom "Nojnäs" finner jag olustigt. Var istället tacksam för den här mannens prestation i allmänhetens tjänst.