torsdag 18 september 2008

Sent ska syndaren vakna!

Idag skriver JK Göran Lambertz på DN debatt att läkarna i det s.k. styckmordsmålet bör få resning. Läs artikeln här.

Lambertz menar att det idag är alldeles för svårt att få resning för den som är dömd för brott. Ett av exemplen han tar upp är styckmordmålet där han menar att alla jurister som sätter sig in i fallet borde se att bevisningen är svag. Lambertz är också snabb att påpeka att han länge tyckt att de borde ha fått sin sak prövad trots att de inte är dömda för något brott. De blev ju som bekant endast "dömda" via domskälen i tingsrätten där det ansågs bevisat att de styckat Catrine da Costas kropp. Det brottet var dock preskriberat varför läkarna inte kunde ställas till svars för det utan endast hängas ut som skyldiga i en "konsumentupplysning". Denna upplysning fick sedan socialstyrelsen att kräva att deras läkarlegitimationer skulle dras in, vilket också skedde 1991 efter många turer och skandaler.

Samme Lambertz som nu skriker efter rättvisa har under en längre tid med alla medel och till vilket pris som helst försökt stoppa Anders Agells försök att som ombud för läkarna få upprättelse genom att kräva staten på skadestånd. Lambertz menar att skillnaden är att skadeståndstalan handlar om fel som begåtts tidigare och som han menar inte existerar. Han menar att alla inblandade när det begav sig gjorde så gott de kunde och inte visste bättre.

TRAMS!
Det är klart att lagman Carl-Anton Spaak visste vad han gjorde när han i domskälen lade till sin lilla "konsumentupplysning". Att det skulle förstöra läkarnas liv kan inte vara något som aldrig slog honom. Dessutom är det inte en slump att något sådant aldrig förekommit sedan dess.

Anders Agell har under flera år jobbat gratis för att ge läkarna den upprättelse de så väl förtjänar. Nu har Agell drabbats av cancer och fått beskedet att han bara har några månader kvar att leva. Det ser alltså ut som om Lambertz ynkligt fega taktik att förhala allting så länge som möjligt har lyckats. När Agell dör blir det mycket svårt för läkarna att få upprättelse och det vet Lambertz mycket väl om.

Ett tag såg det ut som om det skulle bli ett avgörande i skadeståndsmålet då Agell fått rätt i en mellandom som handlade om huruvida läkarnas skadeståndstalan var preskriberad (som Lambertz påstod) eller inte. När maskar-Lambertz inte fick som han ville blev han sur och anmälde domaren för jäv. Självklart utsågs en "kompis" till Lambertz att avgöra jävsfrågan vilket självklart ledde till att domaren jävförklarades och "kompisen" utsåg sig själv till domare i målet istället. Nu har han själv avgått som jävig (och dessutom åtalsanmälts av Agell) och nu krävs att någon annan läser in sig på det enorma materialet i målet. Detta gör naturligtvis att målet inte kan avgöras nu i september som det var tänkt. Målet är nu uppskjutet på obestämd tid och detta gör alltså att Anders Agell (till Lambertz stora glädje?) inte kommer att hinna slutföra målet innan sin död.

Detta var riktigt lågt av Lambertz och det är kanske ett litet stänk av dåligt samvete som nu gör att han går ut i DN och påstår sig vilja läkarna väl.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Ta ditt ansvar Lambertz! Du har ju kunnat rycka i en hel del trådar för att förstöra för läkarna. Nu kan du väl rycka i några till för att åtminstone ställa en del till rätta.

Dagens tips (till JK): AVGÅ! (efter att ha ordnat upp detta)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Carl-Anton Spaak är den störste skurken i detta drama. Att han inte ber om ursäkt för allt han ställt till med.

Bertil Bitter sa...

Jag håller med. Märkligt egentligen att han klarat sig så lindrigt undan när turerna kring fallet diskuterats.

Anonym sa...

Om Carl-Anton hade ett hjärta så hade han utbrustit "Förlåt för att jag förstörde hela da Costa-fallet. Jag är en karriärdomare". Men Carl-Anton har inget hjärta.
Margareta.E